Yazar Koçu ile Gölge Yazar Farkı

Gölge yazar ile yazar koçu farkı

Yazar koçu, her nedense gölge yazar ile veya gölge yazarlıkla karıştırılan bir kavram. Peki, ikisi arasındaki fark ne? Aslında bunun yanıtını “Gölge Yazar, Gölge Yazarlık Nedir?” ve “Yazar Koçu” yazılarında yeterince anlattığımı düşünüyorum. Ancak zaman zaman gelen sorulardan sonra, başlı başına bir yazıda anlatmam gerektiğine kanaat getirdim.

Gölge yazar, bir kitabı sizin yerinize doğrudan yazar. Siz hiç kalem oynatmazsınız. Kitabın türüne göre çalışma tarzı değişir elbette. Gölge yazar sizin için konu üretebilir, göstereceğiniz kaynaklardan derleme yapabilir, sizin sözlü olarak anlattıklarınızı yazıya döküp düzenleyebilir. Ancak her durumda yazı, gölge yazarın kaleminden çıkar. Elbette arada yazmak istediğiniz bölümler olduğunda bunları gölge yazara iletebilirsiniz. O da bu yazıları metnin bütünlüğüne uyumlu halde olacak şekilde düzenler ve sizin yazdıklarınız da kullanılabilir. Bu, tamamen tercihe bağlıdır. Ancak gölge yazarın işi her durumda yazmaktır.

Yazar koçu ise yazmaz. Deyim yerindeyse kalem oynatmaz. Yazma işi bütünüyle size aittir. Yazar koçu, tasarlamada, yeni fikir oluşturmada, kurguda, fikri olarak yardımcı olur. Kimi danışanlar, kitabı kendi sözcükleriyle, kendi tarzlarıyla yazmak ister. Ama nereden, nasıl başlayacağını bilemez. Nasıl bir yol izleyeceğini bilemez. Yazar koçu tam burada devreye girer. Projenin en başında birlikte iskelet oluşturulur. Yazmaya nereden başlanacağına, sonra nasıl ilerleneceğine karar verilir. Danışan, yazdıklarını belli aralıklarla yazar koçuna yollar. Koç, bu metinleri okur, fikrini söyler. Danışan, tıkandığı, ilerleyemediği yerlerde de yazar koçundan destek alır. Kimi zaman motivasyonumuzu kaybedebiliriz. Yazar koçu burada da devreye girer. Ancak hiçbir şekilde metin yazmaz. Başta da belirttiğim gibi, yazma işi tamamen size aittir.

Size Hangisi Uygun?

Bazı danışanlar, bir gölge yazar ile mi yoksa bir yazar koçu ile mi çalışmak gerektiği konusunda kararsız kalıyor. Hangisinin size uygun olduğuna karar vermek için amacınızı, hedefinizi ve ihtiyacınızı doğru şekilde belirlemeniz gerekir. Öncelikle şu sorulara yanıt verin:

  • Kitabı tamamen siz mi yazmak istiyorsunuz, yoksa birisi sizin yerinize mi yazmalı?
  • Amacınız yazar olmak mı, yoksa sadece kitap çıkarmaya mı ihtiyacınız var?
  • Bu işe ne kadar bütçe ayırabilirsiniz?

Elbette gölge yazarlık ile yazar koçluğu ücretleri aynı değil. Gölge yazar, bütünüyle kendi üretimini ortaya koyduğu için, gölge yazarlık ücretleri yazar koçluğu ücretlerinden daha yüksektir. Bu anlamda maliyet de tercihi veya ihtiyacı belirleyen önemli bir unsur olabilir.

Ücretler konusunda bilgi almak veya merak ettiklerinizi sormak için iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.