Çalışma Alanım ve Yöntemim

    Çalışma Alanım ve Yöntemim

    Gölge yazar olarak biyografi, otobiyografi, anı, gezi yazıları, politika, kişisel gelişim (ki bu epey geniş bir yelpaze esasen), mesleki kitaplar, derlemeler ve roman türlerinde kitaplar yazıyorum. Bunlar dışında çeşitli mecralar için makale yazımında da çalışıyorum. Ayrıca araştırmaya dayalı derlemeler de yapıyorum. Bunu biraz açacak olursak, yazılmasını istediğiniz konuyu söylüyorsunuz, o konu hakkında internet üzerinde, ansiklopedilerde, gerekiyorsa kütüphanede veya gerekli yerleri gezerek, araştırmalar yaparak topladığım bilgileri tamamen özgün cümlelerle yeni bir eser olarak kaleme alıyorum. 

    Yalnız, roman konusunda çok seçiciyim. Hikayesi, az da olsa kurgusu, taslağı, karakter(ler)i olmayan roman projelerine girmiyorum. Yani “Kitap yazdırmak istiyorum. Bana bir aşk romanı yazar mısın?” gibi teklifleri kabul edemiyorum. Roman için anlatılacak bir hikâyeniz olması lazım. Hayatını roman olarak yazdırmak isteyenler oluyor örneğin. Ortada bir taslak, bir kurgu olmasa bile halihazırda hikâye bulunduğu için üzerinde konuşup bir şeyler tasarlayabiliyoruz. Anılarını roman haline getirdiğim kişiler var. Roman teklifleri için en azından bir sinopsis(*) olmasını tercih ediyorum ama yoksa bile özet bir hikaye olmalı. Anlatacak hikayesi olanla mutlaka bir şekilde bir kurgu, bir taslak oluşturuyoruz.

    “Her türde kitap yazıyor musunuz?”

    İnsanın yetenekleri ve uzmanlık alanları sınırlı. Her türlü yazıyı, konuyu edebi bir dille anlatabilirim. Araştırma yapıp bir derleme oluşturabilir, bunları da edebi ve özgün cümlelerle yazabilirim. Ancak akademik çalışmalar yapamam. Yani akademik bir dergide, portalda vb yayınlanmak üzere tamamen bilimsel ve bir bilim kurulunun onayından geçecek çalışmalara girmiyorum. Bu, apayrı bir uzmanlık ve araştırma gerekiyor. Tez yazımı konusunda da hizmet vermiyorum. Bu da başlı başına bir alan.   

    Çalışma yöntemim, projeye ve ihtiyaca göre değişiklik gösteriyor. Genel hatlarıyla özetleyecek olursam, süreç şöyle işliyor: Ön ödemenin yatırılmasıyla beraber projeye başlıyoruz. İlk etapta yazdığım birkaç sayfayı size yolluyorum. Onay verdiğinizde yazmaya devam ediyorum. Yazdıklarımı belli aralıklarla yolluyorum. Eğer düzeltme, değiştirme vs ihtiyacı varsa onları tamamlıyorum. Yine sizden onayın gelmesiyle birlikte yeni bölümlerin yazımına geçiyorum. Kitap bitene dek bu şekilde ilerliyoruz birlikte.

    Peki, o yazma süreci nasıl oluyor? Bu, tamamen projeye göre değişiyor. Siz yüz yüze veya telefonda anlatabilirsiniz, ben ses kaydı alıp bunları edebi metin şeklinde yazıya dökebilirim. Diğer yöntem olarak yazılmasını istediğiniz içeriği söylersiniz, gerekli araştırmaları ve derlemeleri yapıp yazabilirim. Yazdığınız notlar, taslaklar, metinler varsa yollayabilirsiniz, onlar üzerinden ilerleyebiliriz. Bazen bazı projeler için talep doğrultusunda gezmem, fotoğraf çekmem vs gerekebiliyor. Roman, bunların dışında farklı yöntemlerle ilerliyor. O konuyu bire bir görüşmemizde yarar var.

    (*): Sinopsis, yazmak istediğiniz öykünün en kısa ama başından sonuna her şeyi anlatan, gereksiz detaylardan arındırılmış bir özetidir. İzlediğiniz bir filmi arkadaşınıza özet olarak anlatmak istediğinizi düşünün, onun yazıya dökülmüş hali diyebilirim. Giriş, gelişme ve sonucu, karakter kurgularıyla birlikte en yalın şekilde anlatan kısa özettir sinopsis.   

    Merak ettiğiniz diğer konuları, “Sorularınız – Yanıtlarım” başlığında da bulabilirsiniz.